Arkanumský boršč
Ukázka z knihy povídek současného ukrajinského autora Jurije Vynnyčuka.
Boršč se v Arkanumu vaří z praporu. Jasná věc, že ten prapor musí být rudý. Jinak by boršč neměl specifické krvavé zabarvení, které je bezpodmínečně nutné. Tak si to žádá tradice. Rudý prapor se spouští do vroucí vody ne na déle než deset minut. A když se vytáhne, usuší ho a odkládají pro další boršč. A tak je možno z této ingredience uvařit mnoho borščů. Jinou věcí je, zdali ten boršč bude poživatelný. Pochybuji. Ještě ho nikdo neochutnal. A proč se vaří, když ho nikdo nejí? zeptáte se asi. A já vám odpovím: boršč je nutné vařit pravidelně, jinak občan, který ho neuvaří, ztratí arkanumské občanství. To si žádá tradice. Jsou ovšem tací chytráci, kteří místo rudého praporu používají červené trenýrky nebo červené spoďáry. To se dělat nesmí. Jinak boršč ztratí svoji hluboce patriotickou podstatu a změní se na obyčejný podvod těch vysokých orgánů, kteří jsou pověřeni dohlížet na neměnnost tradic.
1983
Kupte si knihu:
Podpoříte provoz našich stránek.