Zapeklitosti zdánlivě neřešitelné
Nekuda, René: Ať to dobře dopadne

Zapeklitosti zdánlivě neřešitelné

Víte, kdo je to Dobrotvůrce? Pokud se jen tak ničeho nezaleknete a umíte kolem sebe šířit dobro, jste to právě vy. Jestli si tím třeba ještě nejste jisti, stačí sáhnout po knize plné nápaditých ilustrací a všedních i nevšedních situací, které jen čekají na někoho, kdo je dopoví.

René Nekuda je spisovatel, publicista, ale především dlouholetý lektor a popularizátor tvůrčího psaní. Na jeho webových stránkách mohou zájemci využít například takzvaný Povídkář – jde o online nástroj, v podstatě náhodný generátor jednotlivých částí příběhu (hlavní postava, místo děje, téma a první věta), na nichž mohou začínající autoři trénovat své vypravěčské schopnosti. Na podobném principu vystavěl knihu s přiléhavým názvem Příběhostroj. Je určená pro čtenáře mladšího školního věku, kteří díky ní „mohou zkoumat hranice své fantazie“ a rozvíjet čtenářskou gramotnost. Nekudův nejnovější počin na Příběhostroj volně navazuje, stejné slovo má ostatně i v podtitulu, a autor se tak opět snaží své publikum (protože dané úkoly opět zdaleka nepředstavují výzvu jen pro děti) popostrčit k tomu, aby rozvíjelo kreativitu, zapojovalo fantazii, přemýšlelo, bylo schopno zaujmout různé úhly pohledu, dokázalo vyprávět dobré příběhy, ale hlavně vyřešit i zapeklitosti zdánlivě neřešitelné. Troufám si tvrdit, že právě v tom spočívá jeden z nejdůležitějších přínosů knihy Ať to dobře dopadne. Příběhostroj pro celou rodinu. A jak název napovídá – řešení s dobrým koncem je možné najít vždy.

Bohatě ilustrovaná publikace nabízí více než čtyřicet drobných textů, které ve skutečnosti představují úvodní scény nejrůznějších příběhů. Vaším úkolem je příběhy dovyprávět a s pomocí slov ze třech náhodně vylosovaných Zápletkových kartiček (díky nim je také kniha využitelná opakovaně). Podle toho, kolik se vám jich podaří do svých vyprávění zapojit, tolik si na dvojstránce s obsahem zapíšete bodů. Pokud přesáhnete stovku, stanete se Dobrotvůrcem. Ještě samozřejmě potřebujete někoho, komu to celé odvyprávíte – splněno totiž máte teprve v okamžiku, kdy váš posluchač uzná, že byl příběh dostatečně zajímavý a skutečně skončil dobře. Od takového vyprávění už chybí jen krůček k příběhové společenské hře – autor myslí i na tuto eventualitu a v úvodu nabízí čtenářům tři varianty, jak do aktivity zapojit celou rodinu nebo kamarády a bavit se nad knihou společně.

Texty zabírají vždy jen několik řádků, jinak je celá dvojstrana věnovaná ilustraci, která dotváří atmosféru příběhu, jindy naznačuje možná vyústění, inspiruje k nápadům, jak příběh dál vést, a v některých případech dokonce tvoří součást zadání. Rozhodně se tu vyplatilo přizvat ke spolupráci zkušeného ilustrátora a autora komiksů, který umí vyprávět obrazem. Oblíbený a kritikou oceňovaný výtvarník s pseudonymem Nikkarin publikuje vlastní autorské knihy a série (130 – Čas hvězdoplavců; Hubert & Hugo), ale ilustroval i řadu textů jiných autorů (Nausika, dívka z Knossu; Doručovací služby čarodějky Kiki; Liščí oči).

Oba tvůrci jako by se shodli, že jejich putování nebudou mít hranic – berou uživatele své knížky do minulosti (do pravěku, antiky i 19. století), současnosti i (dystopické) budoucnosti. Střídají ovšem i nejrůznější žánry – několikrát načrtnou detektivní zápletku, vykreslí scény málem hororové, superhrdinské, zavítají do pohádkové říše a dojde i na akční jízdu. A různorodí jsou i hrdinové, od běžných školáků přes novopečeného vlkodlaka, skřítka v nesnázích až po mimozemšťanku převlečenou za novou učitelku matematiky.

Ačkoliv je kniha doslova našlapaná zábavnými zápletkami a nevšedními prostředími, nabízí i spoustu situací z běžného života, které jsou jako komunikační témata (a v interakci s rodičem) zvláště cenná. Sám autor to komentuje tak, že cíleně buduje modelové situace, aby se děti pokusily najít řešení a byly pak připravené reagovat stejně i ve vlastních životech. Kniha je proto vybízí, aby přišly třeba na to, jak se vypořádat se šikanátorem, jak si vybrat, u kterého rodiče zůstat po rozvodu, nebo jak se postavit čelem tomu, že omylem rozbily sourozencův telefon.

Dotváření příběhů a promýšlení různých variant už vyžaduje nutnost jistého stupně abstraktního myšlení, proto titul Ať to dobře dopadne nejspíš osloví o něco starší děti než Příběhostroj, ale tak jako u mnoha podobných knih nakonec záleží i na průvodcovské roli dospělého a individualitě každého dítěte. Jisté je, že pokud jste ochotni společně přemýšlet, vyprávět a diskutovat, nabízí se tu doslova hromada inspirace.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatelé:

Kniha:

René Nekuda, Nikkarin: Ať to dobře dopadne. Příběhostroj pro celou rodinu. Labyrint/Raketa, Praha, 104 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

80%