Nebojte se do školy
Danišová, Eva: Jekh, duj, trin!

Nebojte se do školy

Po prázdninách do školy. Ale co mě tam čeká? Knížka plná obrázků, krátkých vyprávění a promyšlených úkolů či otázek poskytuje rodičům pomůcku, s níž můžou ratolest na velkou životní změnu připravit. Vznikla se zvláštním ohledem na romské děti, ale vstřícná je ke všem.

Rozkládací bytelné velkoformátové listy a celostránkové ilustrace Mateje Ilčíka: nová kniha Evy Danišové a nakladatelství KHER působí impozantně. Malí brzy-už-čtenáři v ní najdou krátké příběhy ze života malé Vanesky zvané Žabka, která vypráví o své rodině, o letních zážitcích, o zápisu do školy nebo třeba o křtinách mladší sestřičky… Ke každému obrázku se pojí jedno vyprávění a každé téma doplňuje několik otázek a úkolů. Ty vybízejí děti, aby si důkladně prohlédly ilustrace, pátraly po detailech nebo se zamyslely nad tím, co znají z vlastního života.

Co mají všechny děti společné

U Vanesky doma se mluví česky i romsky, a v textu nebo komiksové bublině se tak občas objeví přeložená romská fráze nebo básnička, jazykem vyprávění je ale čeština. Prostředí romské rodiny knížka zachycuje tak, aby oslovovala nejenom děti, které se v ní přímo poznají. Ty ostatní se tu občas setkají s nějakým romským slůvkem nebo tradicí, ale s Vaneskou je spousta věcí pravděpodobně také spojuje – zvídavost, neposednost, laskavá babička nebo zážitky z koupaliště a ze školky.

Spisovatelka Eva Danišová (nar. 1959), s jejímiž povídkami se mohli setkat například čtenáři sbírek O mulo, Samet blues nebo Všude samá krása, v minulosti působila mimo jiné jako sociální a terénní pracovnice a svou knihou sleduje praktický cíl: zbavit děti a rodiče obav z nástupu do školky a školy – a to včetně rodin, kde vzdělání není priorita nebo kde obecně nepanuje valná důvěra ve státní instituce. Jednak nenásilně vysvětluje, co děti ve školce, u zápisu a ve škole čeká, jednak pomocí rozmanitých otázek a úkolů naznačuje, co by měli budoucí prvňáčci přibližně znát a umět, a poskytuje tak náměty k aktivitám a rozhovorům. Na „edukativní“ části knihy spolupracovaly Lenka Jandáková, Jiřina Kuklová Stolařová a Radka Patočková, které mají stejně jako autorka zkušenosti z rozmanitých vzdělávacích projektů. Daly dohromady všestranné kreativní sady úkolů – vlastně hádanek a hlavolamů –, u nichž si umím představit, že nejen pomůžou dětem s procvičením znalostí a pozornosti, ale budou je i bavit.

Průlomový vzdělávací počin

Vyprávění, obrázky a úkoly jsou promyšlené tak, aby zaujaly všechny děti. Ty z majority se v něm prostřednictvím občasných zmínek možná poprvé setkají s romskou kulturou, třeba ve vánoční kapitole. Výhoda je, že předškolní děti ještě obvykle netrpí žádnými předsudky, a těžko si představit jednodušší a přístupnější návod pro rodiče, jak dětem mezi řečí trochu přiblížit, kdo Romové jsou. Romské děti se pak mohou s Vaneskou snadno ztotožnit a bude to dost možná poprvé, kdy se v dětské knížce setkají s romským hrdinou nebo hrdinkou – i v tom je kniha důležitá a průlomová.

Když člověk tuto velkorysou a přitom střízlivou, hravou a „nevelkohubou“ příručku pro předškoláky drží v ruce, působí jako každá geniální věc naprosto samozřejmě a logicky: jak to, že tu něco podobného nebylo už dávno? Evě Danišové se myslím opravdu povedlo zvolit pro daný účel ideální tón, vyhnout se otravnému poučování a stvořit věrohodnou a sympatickou vypravěčku. Také Ilčíkovy přehledné a srozumitelné ilustrace plné drobných detailů dobře fungují. Nakladatelství KHER tak po romsko-českém leporelu přichází s dalším zásadním vzdělávacím počinem – a můžeme se jen těšit, co přijde na řadu příště.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Eva Danišová: Jekh, duj, trin! Jak jedna malá žabka dohopkala do školy. KHER, Praha, 2024, 24 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyky:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse