Ženský román o lásce ke knihám a životní změně
Colgan, Jenny: Pojízdný krámek snů

Ženský román o lásce ke knihám a životní změně

Když introvertní knihomolka Nina dostane vyhazov z milovaného místa v birminghamské knihovně, rozhodne se podniknout něco na první pohled šíleného. Koupí si dodávku, kterou předělá na pojízdné knihkupectví, a přestěhuje se na skotský venkov, kde její život nabere zcela nový směr.

Skotská spisovatelka Jenny Colganová (nar. 1972) vystudovala filozofii na Edinburské univerzitě, poté několik let pracovala ve zdravotnictví a současně si přivydělávala kreslením komiksů a stand-up vystoupeními. V roce 2000 vydala svůj první román Amandina svatba a dosud napsala více než 20 knih zaměřených převážně na čtenářky. Publikovala i několik knižních sérií, například Polly o čtyřech dílech nebo Vánoční knihkupectví, jež se dočkalo dvou pokračování, a také několik románů inspirovaných seriálem Doktor Who. Mimo ženskou literaturu se zaměřuje i na science fiction. V letošním roce Argo vydalo její román Pojízdný krámek snů z roku 2016.

Hlavní hrdinkou románu je devětadvacetiletá Nina, knihovnice z Birminghamu, která miluje svoji práci a žije s kamarádkou Surinder v rozpadajícím se domě na předměstí rušného velkoměsta. Nina je od útlého věku knihomolka, straní se lidí a místo posezení s kamarádkou, sportu, nákupů nebo dovolené si raději čte. Ke knihám často utíká před skutečným světem: „Někteří pohřbívali svůj strach v jídle, někteří v alkoholu, jiní plánovali úžasné zásnuby a velkolepé svatby či jiné životní události, které jim zabíraly každičkou chvilku života, a občas se do toho vložila nějaká nepříjemnost. Nina to měla jinak. Jakmile nastoupila hrozba reality či temnější stránky života, vždy sáhla po knize. Knihy jí byly útěchou, když byla smutná. Byly jejími přáteli, když byla osamělá. Léčily její srdce, když bylo zlomené, a povzbuzovaly ji, když byla skleslá.“ A tak je tomu i v případě, kdy Nina kvůli podfinancování kultury a restrukturalizaci sítě knihoven ztratí práci. Nejprve si domů odnese obrovské množství knih a netuší, co bude dál, ale nakonec se stejně rozhodně ucházet o místo v knihovně v centru města. Sama však dobře ví, že se svou neprůbojnou povahou a konzervativním pohledem na knihovny jako místa, kam se chodí primárně pro knihy, a ne jako do komunitního centra pro sociální pomoc nebo IT podporu, nemá šanci uspět. Se znechucením se přihlásí i na teambuilding propuštěných knihovníků, kde si přizná, že vždy chtěla mít vlastní knihkupectví. V tom ji podpoří lektor kurzu, který jí vnukne bláznivý nápad – pořídit si dodávku, předělat ji na pojízdné knihkupectví a prodávat knihy tam, kde se knihoven ani knihkupectví nedostává.

Nina si na internetu vyhlédne nejlevnější retro dodávku zaparkovanou v zapadlé skotské vesničce, kde už knihovnu dávno zavřeli a knihkupectví je na míle daleko. Starousedlíky, kteří jsou k jejímu nápadu nejprve skeptičtí, přísun nových knih brzy nadchne a dívku přesvědčí, aby se v jejich vesnici usadila a rozvážela knihy pouze po okolí. Nina si sežene bydlení v luxusně předělané stodole místního rozvádějícího se farmáře, jenž o ni jeví zvláštní zájem. Když se její byznys rozjede, v dodávce jí začne pomáhat studentka Ashlee, která po knihách prahne, ale její rodina si je z finančních důvodů nemůže dovolit. Jak Nina později zjistí, problémy této rodiny jsou daleko větší, než si původně myslela. Jelikož si nemůže dovolit kupovat do svého obchodu úplně nové knihy, shání je po aukcích nebo kupuje kousky ze zavíraných knihoven. Do Skotska jí je pomáhá dopravit Marek, strojvedoucí nákladních vlaků z Litvy, který s Ninou sdílí nejen lásku ke knihám, ale také romantickou povahu. Nině netrvá dlouho a do mladého muže se bláznivě zamiluje, což se ovšem nelíbí jejímu domácímu Lennoxovi, jenž ji před pracovníky ze zahraničí varuje. O Ninu, která neměla přítele již léta, se najednou přetahují dva muži. Přestěhování do Skotska jí však přinese nejen lásku, ale také nové přátele, chuť k jídlu a radost z pobytu na čerstvém vzduchu. Hlavním tématem románu se tak stává pomalá přeměna intelektuální introvertky na společenskou mladou ženu, jdoucí si sebevědomě za svým cílem.

Colganová v románu barvitě líčí nejen krásu skotské přírody, ale také místní zvyky a slavnosti, například májovou slavnost nebo tanec farmářů, kde Ninu překvapí, že se obyvatelé, kteří se na první pohled zdají být upjatí, protože většinu dne pracují na farmě, umí také velmi dobře bavit. Někdy však autorčin popis skotské krajiny nebo místních obyčejů působí až kýčovitě, zatímco Nina a její kamarádka Surinder jsou zase vykresleny jako archetypy holek z města, jež nikdy zblízka neviděly hospodářská zvířata. A při pohledu na drsnou a krásnou skotskou krajinu vždy roztají a hodí všechny starosti a stres velkoměsta za hlavu.

Colganová se jeví jako dobrá pozorovatelka lidského charakteru, své postavy líčí se všemi klady i zápory a nechává čtenáře nahlédnout do jejich vnitřních pohnutek. S dějem románu už to tak slavné není: je předvídatelný a čtenář oprávněně nabývá pocitu, že podobný příběh už někde četl, například v románech slavnější britské spisovatelky Rosamunde Pilcherové. Colganová však představuje mladší generaci, její postavy řeší současné problémy a romány jsou cíleny spíše na dnešní dvacátnice či třicátnice – ženy, hledající nejen karierní jistotu na neustále se proměňujícím trhu práce, ale také stálého partnera, který by jim byl oporou a alespoň připomínal muže z románů Emily Brontëové nebo Jane Austenové.

Pojízdný krámek snů je přesně tím, co slibuje jeho název. Je to poutavý román, který přečtete za pár hodin, během nichž vás autorka přenese do romantického snu odehrávajícího se v malebné skotské krajině. Záhy však zjistíte, že si po přečtení knihy kromě těchto působivých kulis vlastně nic nepamatujete. Ostatně od podobné oddechové četby, po které saháme na dovolené, vlastně ani nic moc jiného čekat nelze.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Magda Pěnčíková, Argo, Praha, 2024, 294 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse