Čtení na léto 2024
Čtení na léto 2024

Čtení na léto 2024

Plánujete ho? Může být studené i horké, deštivé i suché, klidné i divoké, smutné i rozjásané, odpočinkové i adrenalinové, osamocené i hodně společenské... Ať bude vaše verze léta jakákoli, kniha by v ní chybět neměla. A konec výmluv na nepřehlednou nabídku: s redakčním výběrem to bude hračka.

Co kdybychom v letošním létě zahodili otázky jako „kam pojedeme“ nebo „co si dnes vezmu na sebe“ a věnovali se víc tomu, „co budu číst“? A až se děti posté zeptají, jestli „už tam budeme“, oplatili jim to stejně zvědavým „a jak to dopadlo s Amandou Hájkovou“?

Redakční výběr knih vydaných v uplynulém půlroce nabízí pro podobné situace to nejlepší střelivo. Propátrali jsme knižní produkci zaměřenou na široké spektrum čtenářstva a pevně doufáme, že si v našem přehledu každý něco najde – ať už pro sebe, nebo pro své blízké.

zahraniční beletrie

Fatma Aydemirová: Džinové
Přel. Viktorie Hanišová, Host, Brno, 2024, 328 s.
Německo-turecká rodinná sága z přelomu tisíciletí. Odměnou za dlouhé roky v emigraci má být pro rodiče vysněný byt v Istanbulu, otec však bezprostředně po návratu do vlasti umírá. Na pohřeb přijíždějí jeho čtyři děti a každé si s sebou veze jinou část rodinného tajemství.
Pro všechny, kdo touží po rozvětvené rodině

Linda Boström Knausgård: Jiskra
Přel. Romana Švachová, NLN, Praha, 2023, 148 s.
Intenzivní osobní výpověď proměnila v pozoruhodné a silné literární dílo švédská spisovatelka Linda Knausgård. Že znáte jen jejího ex? Je čas to napravit.
Pro příliš důvěřivé

Emmi Itäranta: Dopisy měsíčního dne
Přel. Michal Švec, Kniha Zlín, Praha, 2024, 336 s.
Planeta Země je z většiny neobyvatelná, lidé kolonizují přilehlá i vzdálenější vesmírná území. Kam až povede naše rozpínavost a drancování přírody? Román finské autorky lze číst jako varování před tím, co může nastat, nebo jako popis reality, kterou už žijeme, pouze ve vesmírných kulisách.
Pro každého, koho čeká delší odloučení

Pchjon Hjejong: Jáma
Přel. Miriam Löwensteinová, Nová Vlna, Praha, 2024, 148 s.
Jsme si opravdu tak blízcí, jak si myslíme? Příběh románu jihokorejské autorky se odehrává v kulisách společnosti založené na souboji o úspěch a poznamenané odcizením mezi nejbližšími členy rodiny. S hlavními postavami sestupujeme do mrazivé hloubky jejich vztahů.
Pro hloubavé

Noel O’Regan: Přitažlivost pádu
Přel. Alice Hyrmanová McElveen, EMG / Odeon, Praha, 2023, 280 s.
Micheálovým osudem se stane život na ostrohu, který je oblíbeným místem sebevrahů. Služba nešťastným duším v jeho rodině přechází jako trauma z generace na generaci. Kniha těžká jako irské mraky, jimiž však prokmitávají paprsky naděje.
Pro dobrovolné oběti

Pascale Robert-Diardová: Malá lhářka
Přel. Tomáš Havel, Argo, Praha, 2024, 192 s.
Lisa o svém znásilnění lhala: ale proč? Jak mohla nechat odsoudit nevinného? A proč chce najednou změnit výpověď? Francouzská autorka chce v tomto románu ukázat, že hnutí #MeToo nemá jednu, ale tisíce tváří. Předkládá spoustu nepříjemných témat: spásné lži, unavení soudci, justiční omyly, věrohodné oběti, předem odsouzení viníci. Jak v tom všem obstát s čistým štítem?
Pro spravedlivé

česká literatura

Jiří Březina: Labuť a lovec
AM/Vyšehrad, 2024, 160 s.
Tajemná Labuť je přivedena do vesnice Říčních lidí, aby se stala Lovcovou ženou. Její jazyk, vzhled i zvyky jsou však natolik odlišné, že ji ostatní považují za hrozbu, tedy kromě dětí, kterým se líbí její zpěv. Známý autor detektivek rozvíjí příběh z dob, kdy se mýty a legendy teprve rodily, přesto lidé už čelili výzvám, které známe i dnes.
Pro lovce i sběrače a pro milovníky Osady havranů

Ivan Diviš, Josef Jedlička: Poslední průvodce Prahou
Torst, Praha, 2023, 264 s.
Emotivní průvodce městem, jež oba spisovatelé museli opustit. A tuší, že se do něj už nikdy nevrátí. A pokud přece, bude to jistě už úplně jiné město.
Pro nostalgické cestovatele a pamětníky

Miroslav Hlaučo: Letnice. Rozpomínání na konec světa
Paseka, Praha, 2024, 384 s.
Debut, který mezi současnými prvotinami překvapí: v téměř pohádkové atmosféře se zázraky střetávají s modernizací průmyslové revoluce. Příběh jednoho zvláštního místa je vyprávěný zábavně i poněkud archaicky, s mnoha odbočkami a aluzemi, které ze čtení dělají výzvu i požitek.
Pro snílky i nevěřící Tomáše

Stanislav Komárek: Jezovita Balbinus
Academia, Praha 2023, 152 s.
Muž střední, sportovní postavy, s chytrým a lascivním úsměvem propadl vášni psát knihy a literární plodnost se mu stala náhražkou té tělesné. Komárek představuje Balbína nejen jako intelektuála se zájmem o mnoho různých disciplín, ale také jako obránce Prahy při švédském vpádu či průkopníka turistiky v době, kdy se u nás nic takového ještě nepěstovalo.
Pro intelektuály i playboye

poezie

Aleš Berný: K Helmovskému jezu
Argo, Praha, 2024, 128 s.
Básně v próze protkané melancholií a uchovávající příběhy, které na sebe navazují, doplňují se, odkrývají další a další souvislosti již vyřčeného. Současně ale oplývají básnickou obrazností a milostným nazíráním na svět.
Pro potapěče i potápky

Jana Franková Doležalová: Moje břicho bylo jeskyní plnou barev
Petrkov, Havlíčkův Brod, 2024, 48 s.
Báseň a sen: dva světy, prostupné, a přesto oddělené. Zápisník Jany Frankové Doležalové – slovy editora Miloše Doležala Duchovní deník ve snech – nám otevírá okno do dějin jedné duše. Čtenář je svědkem procesu, kdy se záznam, rychlá črta k zachycení nezachytitelného, mění v poezii, tichou, oslovující, mnohdy laskavě absurdní (jak už to u snů bývá) a pronikající k samým kořenům duchovního vidění světa.
Pro lapače snů

knihy pro děti

Zuzana Čupová: Stromové
Knižní stezka k dětem, Praha, 2023, 72 s.
Krásná slečna Třešeň, paní Lípa nebo jedovatý pan Tis. Nadaná ilustrátorka v autorské knize představuje třicet stromů z české krajiny. Personifikované obrázky vystihují podstatné vlastnosti a připojené drobné příběhy tyto zdánlivě nehybné velikány spolehlivě oživují.
Pro hravé přírodovědce

Michal Štěpánek: Začátek a konec
Lux, Strakonice, 2023, 108 s.
Může být dětská kniha interaktivní, aniž by svítila či vydávala zvuky? Michal Štěpánek ve spolupráci s ilustrátorkou Marto Kelbl ukazuje, že to možné je. Začátek a konec malé čtenáře vtahuje do příběhu o vzniku světa a vede ho k tomu, aby vnímal a tvořil i ten svůj.
Pro malé objevitele

Anja Portin: Rádio Zapomenutých
Portál, Praha, 2023, 269 s.
Víte, co to znamená, když je někdo „uchocitný“? Ve vyprávění vonícím jablky a odvíjejícím se na pomezí reality a fantazie takoví lidé dokážou vycítit smutek i neslyšná povzdechnutí osamělých dětí. Devítiletý Alfréd žije jen s otcem, který je navíc často na služebních cestách. Po seznámení s tajemnou Amandou Hájkovou se ale všechno změní.
Pro opuštěné dobrodruhy

fantasy

R. F. Kuangová: Babylon
Přel. Daniela Orlando, Host, Brno, 2024, 583 s.
Příběh z alternativní viktoriánské Británie sleduje osudy čínského sirotka studujícího na Oxfordské univerzitě překladatelství a magii. Cenami ověnčená novinka americké spisovatelky čínského původu se zabývá tématy jako násilí, imperialismus či možnosti dorozumění.
Pro pilné studenty

horor

Layla Martínez: Červotoč
Přel. Blanka Stárková, Paseka, Praha, 2024, 128 s.
Dvě ženy ve strašidelném domě plném tajuplných zákoutí a nadpřirozených úkazů prožívají vlastní traumata z nedávné i hlubší minulosti. Feministický horor španělské spisovatelky účtuje s temným dědictvím moderních španělských dějin.
Pro osamělé podnájemnice

humoristický román

Iva Hadj Moussa: Těžké duše
Host, Brno, 2024, 360 s.
Johanes a jeho tři kamarádi se obnovením heavymetalové kapely pokoušejí zahnat krizi středního věku. Román o frustracích i nadějích dnešních padesátníků vyniká svižnými dialogy i posmutnělým humorem.
Pro věčné metalisty

krimi

Kate Atkinsonová: Kdy už přijdou dobré zprávy?
Přel. Veronika Volhejnová, Argo, Praha, 2024, 312 s.
Renomovaná spisovatelka navnadí čtenáře na krimi britské školy, aby nakonec předvedla obrat k drsnějšímu, špinavějšímu a podvratnějšímu příběhu. Výsledek je možná trochu divoký, ale fanoušci filmů bratří Coenů nebu Guye Ritchieho budou nadšeni.
Pro nenápadné cyniky

sci-fi

Ian M. Banks: Vodíková sonáta
Přel. Jakub Němeček, Planeta9, Praha, 2024, 572 s.
Hudebnice Vyr z prastaré civilizace Gziltů se s pomocí repasovaného androida snaží zjistit příčiny velkolepého selhání své rasy. Mnohokrát oceněný veterán science fiction se vrací s dalším originálním příběhem ze své série Kultura.
Pro ambiciozní hudebnice

vztahy

Verena Kesslerová: Eva
Přel. Kateřina Klabanová, Prostor, Praha, 224 s., 2024
Mít děti je přirozené, ne však samozřejmé. S čím se v životě potýká ekologická aktivistka odmítající děti kvůli klimatické krizi, vyčerpaná máma tři potomků, její frustrovaná sestra, jež se marně snaží otěhotnět, a žena, která přišla o syna kvůli nemoci? Ničím nepřikrášlený, a přitom empatický pohled na dnes tolik diskutovanou otázku mateřství.
Nejen pro ženy

komiks

Philippe Claudel, Manu Larcenet: Brodeckova zpráva
Přel. Richard Podaný. Argo, Praha, 2023, 328 s.
Zapadlá horská vesnice v době těsně po válce má k idylickému místu daleko: místní komunita se nestačila vzpamatovat z mnoha přestálých utrpení, křivdy nelze jen tak zapomenout, násilí a zlo nezmizely. Manu Larcenet vytáhl z románu Philippa Claudela všechnu temnotu lidství a předestírá nám ji ve vizuálně exkluzivní komiksové podobě.
Pro znepokojené

Benoît Dahan, Cyril Lieron: V hlavě Sherlocka Holmese. Případ podezřelé vstupenky
Přel. Šárka Belisová, Paseka, Praha, 2023, 100 s.
Originální dobrodružství slavného detektiva tematicky vychází z klasických Doylových zápletek a inovativním způsobem využívá možností komiksového jazyka. Honičky Londýnem střídají vtipné názorné pohledy do Holmesovy mysli a vynalézavé obrazové zachycení jeho deduktivních postupů.
Pro neúnavné pátrače

Jana Šrámková, Petra Josefine Stibitzová: Matylda a Růžovej vlk
Labyrint, Praha, 112 s.
Iniciativní a někdy až příliš vzorná školačka zažívá veselé dobrodružné příhody s vychytralým kamarádem vlkem, který žije na hausbótu a miluje guláš a chlebíčky. Šestadvacet čtyřstránkových dobrodružství z města i z prázdnin na venkově potěší všechny děti a neurazí ani jejich rodiče.
Pro mlsné lodníky

non fiction: antropocénní studia

Eliška Fulínová, Anna Kvíčalová (eds.): Antropocennosti. Průvodce světem antropocénu
Academia, Praha, 2024, 328 s.
Inspirativní eseje nevšedně přibližují různé kontexty současného globalizovaného, antropocenního světa. Ve svém přístupu jsou autoři široce rozkročeni od mytologičnosti až k jakési cynické přízemnosti, od apokalyptičnosti k hravosti. Přímo zvou k nevšednímu objevování světa kolem nás.
Pro zastánce udržitelnosti

non fiction: civilizace

Dipo Faloin: Afrika přece není stát. Překonávání stereotypů o moderní Africe
Přel. Ondřej Horník, N media, Praha, 2024, 320 s.
Zůstane převažujícím obrazem Afriky scenerie, ve které neexistuje nic než savany a postavy bez vlastního příběhu? Odvíjí se štěstí těchto postav od toho, jak blízko mají k laskavému cizinci, který v záchraně místních vesničanů hledá především sebe sama? Novinář Faloin podobná schémata se sarkastickým humorem odmítá. A vyzývá nás, ať se jedeme přesvědčit sami.
Pro nepoučitelné pachatele dobra

non fiction: filozofie

Barbara Schmitzová: Jaký život je hoden žití? Filosofické a biografické přístupy
Přel. Tereza Matějčková, Karolinum, Praha, 2024, 156 s.
Kniha vypráví někdy i dojemné soudobé příběhy lidí i zvířat, kteří se svým postižením nenechali zlomit. V tomto smyslu může být užitečná a inspirativní pro kohokoli.
Pro životní skeptiky

non fiction: historie

Tim Marshall: Zemřít pro vlajku. Moc a tajemství národních symbolů
Přel. Jan Bružeňák a Sabina Poláková, Rybka Publishers, Praha, 2023, 274 s.
Skvělý průvodce po současném geopolitickém světě se zaměřuje na to, jak se jednotlivé země či regiony ideově utvářely a jaké symboly si volily pro vyjádření své identity.
Pro vlajkomily

non fiction: kultura

Michaela Janečková, Irena Lehkoživová (eds.): Osvěta, kultura, zábava. Kulturní domy v Československu
UMPRUM, Praha, 2024, 888 s.
Každá doba některý typ staveb preferuje a jiným nepřeje: v době komunismu u nás nevyrostlo mnoho nových kostelů, zato se stavěla planetária nebo kulturáky. První komplexní česká monografie o komunistických kulturních domech téma zpracovává z mnoha úhlů a klade i aktuální otázky ohledně podoby dnešního komunitního života, potřeby společných rituálů a způsobů, jakými prožíváme umění.
Pro kulturology

non fiction: přírodní vědy

Jaroslav Petr: Desatero pohybů. Zvířata na souši, ve vodě a ve vzduchu
Argo a Dokořán, Praha, 2024, 336 s.
Volné pokračování oceněného bestselleru Desatero smyslů zavede čtenáře na další výpravu do říše zvířat a prostřednictvím nespočtu příkladů vtipně i erudovaně vylíčí, jak rozmanitě se živočichové dokážou přesouvat z jednoho místa na jiné.
Pro pohybově založené přírodovědce

Co se do výběru nevešlo?

Vyhýbali jsme se střetu zájmů, jako obvykle jsme proto předem vyřadili knihy, na nichž se podílel někdo z redakce. Mezi nimi tyto tituly:

Faith Hoganová: Manželky mého muže (přel. Johana Horálková, Prostor),
Sofia Chanfreau: Žirafy mají velikánské srdce (přel. Marie Voslářová, Host),
Norbert Scheuer: Mutabor (přel. Jitka Nešporová, Prostor),
Jean-Philippe Toussaint: Flashdisk (přel. Jovanka Šotolová, Fra),
Maria Turtschaninoff: Usedlost (přel. Marie Voslářová, Argo).

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse