Putinovi agenti
Kundra, Ondřej: Putinovi agenti

Putinovi agenti

Díky šťastné náhodě, která mu přihrála v době nástupu do funkce vysoké ceny plynu a ropy, zvedl Putin ruskou ekonomiku z prachu a anarchii rozpadající se federace dostal pod kontrolu.

Díky šťastné náhodě, která mu přihrála v  době nástupu do funkce vysoké ceny plynu a  ropy, zvedl Putin ruskou ekonomiku z  prachu a anarchii rozpadající se federace dostal pod kontrolu. Dokonce to vypadalo, že najde společnou řeč se Spojenými státy: ruský prezident byl prvním světovým politikem, který telefonoval do Washingtonu po teroristických útocích 11. září 2001 a slíbil tehdejší ministryni zahraničí Condoleezze Riceové bezvýhradnou podporu. George W. Bush byl v tu chvíli z  bezpečnostních důvodů ještě ve svém prezidentském letounu někde nad územím USA a nebylo se mu možné dovolat.

A právě Bush byl po první schůzce s Putinem tak nadšený, že na tiskovce pronesl legendární slova, že když „pohlédl tomuto muži do očí, spatřil duši důvěryhodného muže oddaného své zemi“, a setkání označil za „počátek velmi konstruktivního vztahu“. Bushovi poradci byli zděšeni, Putin prý tak překvapený, že přímo před kamerami americkému prezidentovi neobvykle tenkým hláskem anglicky poděkoval: „Thank you, sir.“

Celý text ukázky v pdf

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Ukázka

Spisovatel:

Kniha:

Ondřej Kundra: Putinovi agenti. Jak ruští špioni kradou naše tajemství. BizBooks, Brno, 2016, 200 s.

Zařazení článku:

historie

Jazyk:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

M Pokorný,

Nehledě na to, že na Air Force One samozřejmě mají telefon a Bush ho v danou dobu i používal. historycommons.org, historycommons.org

Marie,

Tak tentokrát máte fakticky bod...

Jan Vaněk jr.,

K novinářským kvalitám pana Kundry, jež vedle opěvá pan Lukavcec (resp., redakčním kvalitám BizBooks, o nichž opravdu všichni raději mlčí) podotknu jen tolik, že ministrem zahraničí USA v roce 2001 byl Colin Powell; Riceová ho nahradila až ve druhém Bushově funkčním období.