TD

Tomasz Duszyński

Zmizení dívky otřáslo kladským hrabstvím, ale válka brzy strhla pozornost na sebe a na tragédii jedné rodiny se téměř zapomnělo. O pět let později je nalezeno tělo a s ním ožívají i vzpomínky. Spisovatel Tomasz Duszyński se vrací do Kladska, aby své vyšetřovatele potrápil v nelehké době doznívající první světové války.

Tomasz Duszyński, autor v Polsku velice populárních retrodetektivek, se českým čtenářům poprvé představil v loňském roce románem Glatz. V rozhovoru pro iLiteraturu mluví nejen o této knize, v níž gymnaziální profesor v roce 1920 nalézá na mostě zmrzačené tělo, ale také o tom, jak v současné době rezonuje v polském městě Kłodzku (Glatz) jeho německá historie.

Zmrzačené tělo nebožtíka vynořující se z mlhy a tajemný cizinec s jizvou na tváři, který má záhadné úmrtí objasnit. Obyvatelé Kladska se ještě pořádně nevzpamatovali z první světové války a všech jejích důsledků pro poražený stát a už musí čelit dalším hrůzám. Rozjitřená poválečná doba přináší mnoho výzev. Jak si s nimi poradil Tomasz Duszyński ve své historické detektivce?