Za kamny je drak
Harrison, Troon: Zimní drak

Za kamny je drak

Emotivní pohádka o poraněném drakovi a statečné dívce, která překoná svůj strach a zachrání nejen svou rodinu, ale i příchod jara.

Kniha pro děti od šesti let Zimní drak (2013, č. 2024) vás zaručeně přivábí už svou krásnou obálkou: zaujme jak něžnou kresbou draka a odvážné mladé dívky, tak volbou draka jako hrdiny. Draci, gigantičtí mytičtí tvorové, jsou totiž pro malé čtenáře obdobně jako dinosauři zaručeným lákadlem. V příběhu se však nesetkáme s hrozivou saní chrlící oheň a zkázu, ale s poraněným zimním drakem, který má každoročně za úkol odnést zimu a umožnit jaru chopit se vlády. Tentokrát se mu ale sníh a led odnést nepodaří, protože si poraní křídlo, a krajině dál vládne mráz.

Pohádku otevírá dívčin pohled na hejno zimních draků, kteří se svolávají, aby mohli společně odletět. V noci ale přichází kvílící vichřice, ve které se jeden poraněný drak ztratí svým druhům a usadí se na střeše útulného dřevěného domku stojícího „na konci světa“. V domečku bydlí mladá rodina, pro kterou dlouhá a tuhá zima znamená ohrožení života. Jelikož se zásoby jídla pomalu tenčí a tatínka zachvátí horečky, musí se nejstarší dcera vydat na lov místo něj. Ve zledovatělé krajině to však není jednoduchý úkol a těžké břímě zastupující živitelky pětičlenné rodiny v hrdince brzy probudí nejen strach, ale i hněv. Když si všimne, že na střeše leží nemocný drak, jehož obrovské pařáty prostupují do rampouchů visících z domu, snaží se ho vystrnadit. Drak dívku prosí o jídlo, zazpívání ukolébavky nebo nějakou hru, ale hrdinka mu zprvu jen odsekává. Teprve když se ze strachu o rodinu vyšplhá k drakovi nahoru a pochopí jeho zoufalství a bolest, pocítí oba příjemné teplo proudící z lidského srdce a dobrých skutků. Svou něhou mu dívka zahřeje bolavé křídlo, podělí se s ním o poslední jídlo a chytrým nápadem přivolá na pomoc jeho kamarády.  

Jméno autorky Zimního draka Troon Harrison (nar. 1958) v Česku zatím není nikterak známé a ani informace uvedené na přebalu knihy nám nepomůžou si spisovatelku lépe zařadit. Dozvídáme se, že její tvorba zahrnuje na čtyřicet titulů, že píše v různých jazycích a že se živila mimo jiné jako redaktorka a učitelka tvůrčího psaní. V životopisu na svých internetových stránkách Harrison uvádí, že sice pochází z Kanady, kde se nyní opět usadila, ale dětství a studijní léta prožila v Anglii – získala tam titul ze sociologie, primárního vzdělávání a anglické literatury. Její dílo sestává především z knih pro děti a z žánru young adult, přičemž velká část jich pojednává o koních, kterých sama několik vlastní. Harrison o sobě říká, že jakožto editorka miluje práci se slovy, což je na Zimním drakovi znát. Jazyk knihy je téměř poetický a skvěle vystihuje tíživou atmosféru ledové krajiny a promrzlého domečku s tenčícími se zásobami jídla. Také z popisu draků (oči jako ledové kroupy, bodliny jako rampouchy, šupiny jako led) a barevného tónu ilustrací chlad přímo sálá. 

Pod výtvarnou stránku knihy se podepsala oceňovaná německá ilustrátorka a designérka Andrea Offermann (nar. 1980), jež kreslí s jemnou konturou a jakoby v japonském stylu – po příchodu jara v knize nechybí ani růžově kvetoucí sakury. Postavy, které zpočátku vidíme pouze zezadu (zachycené jsou například dívčiny krásně spletené vlasy) nebo z profilu, mají přesvědčivé výrazy ukazující právě prožívanou emoci. Zimní draci překvapí netradiční podobou, neboť mají dva páry křehkých blanitých křídel a dlouhou, pichlavou srst – ačkoliv v textu píše Harrison spíše o bodlinách a šupinách. Ilustrace v mnohém předčí samotný příběh, který je přese všechna výše zmíněná pozitiva spíše průměrný. Obrazový doprovod mu však dodává tu pravou jiskru a nutí nás na každé straně setrvat o něco déle, jen abychom si kresby pořádně vychutnali.

Zimní drak je krátký, leč emotivní příběh, který je možné přečíst na jeden zátah třeba před spaním a hodí se zejména ve studených zimních měsících, kdy už nedočkavě vyčkáváme první jarní dny. Dětem pohádka ukáže sílu přátelství a soucitu, ale také jim připomene, že teplá postel, dostatek jídla či odvaha nejstaršího sourozence nemusí být samozřejmostí. Harrison spojuje prvky fantasy s poetičnem a mravním ponaučením a vytváří nový mýtus o proměně ročních období. Především ale přináší krásný příběh o lásce, naději, strachu a ochotě pomoci. Ve spojení s vynikajícími ilustracemi jde o knihu, která by ve vaší dětské knihovně neměla chybět. 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Troon Harrison: Zimní drak. Přel. Viola Somogyi, Ilustr. Andrea Offermann, Portál, Praha, 2024, 48 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

70%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse