Psaní jako kyslík k životu
Mankell, Henning

Psaní jako kyslík k životu

Henning Mankell měl širší záběr než jen detektivky, psal divadelní hry, knížky pro děti či romány inspirované jeho životem v Mosambiku. Smrt ho dostihla ve chvíli, kdy byl nesmírně unavený bojem s rakovinou, ale zároveň pořád tvořil a v hlavě už měl námět na další Wallanderův případ.

Henningem Mankellem se znám už dlouho. On se mnou ne, je to jednostranná známost čtenáře a spisovatele. Nikdy jsme se nesetkali, ačkoliv letos na zářijovém knižním veletrhu v Göteborgu k tomu chyběl jen kousek. Jenže nejslavnější švédský autor detektivek svou účast na poslední chvíli zrušil. Všem bylo jasné, že jsou za tím zdravotní důvody. Když před více než rokem onemocněl rakovinou, otevřeně o svých pocitech psal do novin a na svých webových stránkách. Psaní pro něj podle jeho blízkých byla druhá přirozenost, jako kyslík, který potřebuje k životu.

Světově ho proslavily detektivky v hlavní roli se zasmušilým a zarputilým komisařem Wallanderem. Zrovna mám jednu otevřenou vedle počítače a překládám. Moje pátá v průběhu čtyř let. Wallander se právě blíží k rozuzlení celého případu. Má za sebou maraton porad a kelímků s kafem. Asi bych nespočítala, kolikrát už jsem ho za ty roky ukládala do postele a zase budila, kolikrát se díval z kuchyňského okna na rozkývanou pouliční lampu a kolikrát ho píchlo špatné svědomí. Kolikrát chtěl jít do prádelny se špinavým prádlem, ale nešel, kolikrát ho naštvali novináři nebo směřování švédské společnosti a kolikrát si řekl, že už nemůže. Jsou to takové drobné refrény, které se opakují v celé wallanderovské sérii, asi jako se opakuje rutina našich skutečných životů. Někdy až do úmoru. Henning Mankell stvořil živého člověka. Má své zvyky a především zlozvyky, tápe častěji, než by se na detektiva slušelo, ale žene ho nesmírná zodpovědnost a vnitřní pud člověka, který ví, že je to jen na něm. Díkybohu je výraznější než rafinované vraždy, jimiž obvykle současní švédští spisovatelé šperkují své krimiromány. Možná právě proto mezi nimi tak vyčnívá.

Henning Mankell měl širší záběr než jen detektivky, psal divadelní hry, knížky pro děti či romány inspirované jeho životem v Mosambiku. Ale svět už si ho bude provždy pamatovat především jako mistra detektivek. Smrt ho dostihla ve chvíli, kdy byl nesmírně unavený bojem s nemocí, ale zároveň pořád tvořil a v hlavě už měl námět na další Wallanderův případ. Chtěl ho svému komisaři věnovat příští rok k pětadvacátému výročí.

Henning Mankell zemřel v Göteborgu 5. října 2015.

Aktualita

Spisovatel:

Zařazení článku:

krimi

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse