Vytrácení lidskosti
Procjuk, Stepan

Vytrácení lidskosti

Ukrajinský spisovatel Stepan Procjuk není u nás sice známý, ale letos zavítal do Olomouce, kde se setkal nejen s místními studenty ukrajinistiky. Představil svoji nejnovější knihu a s chutí debatoval o existencialismu.

Ve druhé polovině dubna letošního roku zavítal poprvé do České republiky ukrajinský spisovatel Stepan Procjuk. Svou návštěvou poctil především Olomouc, univerzitní město, kde pobýval několik dní. V olomoucké galerii U Mloka se konala beseda s autorem, která byla určena nejen studentům ukrajinistiky Univerzity Palackého, ale také veřejnosti.

Stepan Procjuk ve svých dílech kombinuje psychoanalytické prvky s filozofickými, které mistrně propojuje se společenskou kritikou. Tento autor bezmála dvaceti knih se na setkání soustředil především na svá nejnovější díla jako Аnaliz krovі (Analýza krve) či Trojanda rytualnoho bolju (Růže rituální bolesti). Z této knihy Procjuk přečetl úryvek dialogu expresionistického ukrajinského spisovatele Vasyla Stefanyka a modernistického polského spisovatele Stanislawa Przybyszewského. Toto dílo se snaží odpovědět na autorovu otázku: „Jak asi mohla probíhat setkání těchto svou spisovatelů.“ Procjuk píše nejen pro lidi, ale také pro sebe. Jak sám říká: „Jsem sám sobě lékařem.“ Na otázku, kterou knihu by doporučil tomu, kdo hledá své pravé já, odpověděl, že na ruce také potřebujeme všechny prsty a nemůžeme říct, který je nejpotřebnější.

Ohlas vyvolala Procjukova nejnovější kniha Rujnuvanňa ljalky (Ničení loutky), která vyšla letos. Tato kniha je hlubokým vhledem do současné společnosti. Většina lidí nejedná podle sebe sama, ale nechává se řídit pomyslnými provázky jako loutka. Toto počínání je nebezpečné nejen pro jedince, ale také pro celou společnost. Z obsahu této knihy vidíme, že je Procjuk ovlivněn také existencialismem. Téma existencialismu vyvolalo na setkání diskusi. Autor se spíše než k ateistické škole francouzského existencialismu přiklání k větvi teistické. Zde bychom mohli přirovnat jeho smýšlení k Jaspersově filozofii. V dnešním světě je ohrožena lidskost každého jedince. Dle autora bychom se měli zbavit provázků, za které nás tahají automatismy postmoderny, a jít si vlastní cestou vzhlížejíce k Bohu – středobodu našeho smýšlení.

Po oficiální části setkání se většina účastníků přesunula do prostor méně oficiálních, kde debata pokračovala až do ranních hodin. Osobnost Stepana Procjuka bývá často společnosti zprostředkována negativně. Svými postoji a chováním však na všechny přítomné zapůsobil zcela nečekaně. Z tohoto ukrajinského spisovatele vyzařuje optimismus (i když sám říká, že je v nitru pesimistou), přátelskost a bezprostřednost. Je ochoten debatovat na jakákoli témata a nenásilně hájit svou pravdu. Kritiku některých přítomných nesl lehce, zřejmě ji bral jako projev lidskosti, která se z dnešní společnosti pomalu vytrácí. Jen těžko bychom mohli hledat mezi spisovatelskými osobnostmi tak otevřeného a přímého člověka.

Aktualita

Spisovatel:

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse