Německá knižní cena 2011
Německá knižní cena 2011

Německá knižní cena 2011

Nositelem Německé knižní ceny 2011 se stal Eugen Ruge. Sedmičlenná porota vsadila na jeho „rodinný“ román In Zeiten des abnehmenden Lichts, který vydalo nakladatelství Rowohlt.

Nositelem Německé knižní ceny 2011 se stal Eugen Ruge. Sedmičlenná porota vsadila na jeho „rodinný“ román In Zeiten des abnehmenden Lichts, který vydalo nakladatelství Rowohlt. „Eugen Ruge ukazuje ve svém románu východoněmecké dějiny. Podařilo se mu v dramaturgicky rafinované kompozici zachytit zkušenosti čtyř generací v průběhu padesáti let. Jeho kniha líčí utopii socialismu, cenu, jakou jí má jednotlivec obětovat, a její postupné pohasínání. Současně je to román zábavný a neschází mu smysl pro komično,“ tak odůvodnila jury svůj verdikt.

Eugen Ruge se narodil v roce 1954 v Sovětském svazu (na Urale), jako čtyřletý přišel s rodiči do východního Berlína. Vystudoval matematiku na Humboldtově univerzitě, pracoval pro Akademii věd NDR. Literárně debutoval v roce 1986, po roce 89 se věnuje tvorbě pro divadlo, rozhlas a film. Působí rovněž jako režisér a překladatel z ruštiny.

Do finále letošní soutěže o román roku se z celkem 198 přihlášených titulů probojovali také Jan Brandt s knihou Gegen die Welt, nakl. DuMont, Michael Buselmeier: Wunsiedel, nakl. Das Wunderhorn, Angelika Klüssendorf: Das Mädchen, nakl. Kiepenheuer & Witsch, Sibylle Lewitscharoff: Blumenberg, nakl. Suhrkamp a Marlene Streeruwitz: Die Schmerzmacherin, nakl. S. Fischer.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse