Parcon - tradiční setkání fanoušků fantastiky
Parcon (2006)

Parcon - tradiční setkání fanoušků fantastiky

Od 1. do 3. záři se stanou Neratovice místem tradičního mezinárodního setkání fanoušků fantastiky s názvem Parcon. První ročník této akce se uskutečnil už v roce 1982 a od té doby se stal tzv. výkladní skříní organizace s názvem Československý fandom, která se na pořádání vždy podílí.

Od 1. do 3. záři se stanou Neratovice místem tradičního mezinárodního setkání fanoušků fantastiky s názvem Parcon. První ročník této akce se uskutečnil už v roce 1982 a od té doby se stal tzv. výkladní skříní organizace s názvem Československý fandom, která se na pořádání vždy podílí. V dobách totality byl Parcon výběrovou akcí, na kterou bylo jednotlivým klubům zabývajícím se fantastikou – ty se v osmdesátých letech začaly množit jako příslovečné houby po dešti – přidělováno jen několik málo míst. Od těch dob se mnohé změnilo, dnes jsou sci-fi cony otevřeny nejširší veřejnosti s nejširším záběrem koníčků. Parcon je také místem, kde je vyhlašována nejprestižnější česká literární soutěž v oblasti fantastiky – Cena Karla Čapka.

Letos se Parcon poprvé odehraje v Neratovicích. Potkáte na něm nejen špičky českého sci-fi a fantasy dění jako Ondřeje Neffa, Františku Vrbenskou, Jana Kantůrka a Leonarda Medka, ale účast přislíbili i spisovatelé zahraniční. V Neratovicích se můžete setkat s Ianem R. MacLeodem, jemuž u nás vyšel úspěšný román Světlověk. Dále svou účast přislíbila mladičká australská spisovatelka K. J. Bishopová, která je ve světě označována za objev posledního roku a je mimo jiné nominována na cenu Johna W. Campbella. Její kniha s názvem Vryté město (která byla nominována na prestižní World Fantasy Award) bude mít křest právě na neratovickém Parconu.

Na Parconu mimo jiné proběhne i schůze syndikátu překladatelů a valná hromada Akademie Sci-fi, fantasy a hororu. Tyto dvě jen potvrzují, že na Parcony nejezdí pouze fanoušci, ale i odborná veřejnost, která se fantastikou zabývá i na odbornější úrovni.

Parcon je letos spojen s menším setkáním, které se jmenuje Taurcon. To je běžná praxe, o Parcon se musí mít kdo starat a týmů, které mají odvahu pustit se ve svém volném čase do připravovaní takto rozměrné akce, u nás rozhodně není neomezený počet. Proto se o místě konání rozhoduje několik let předem a kandidáti musí prokázat svoji schopnost zajistit všechny náležitosti – jak bylo řečeno pořádat Parcon není pouze práce, je to i čest. Podobně jako u nás je tomu i ve světě, jen kandidatury na celoevropské a celosvětové setkání (Eurocon a Worldcon) se podávají s ještě větším předstihem.

Jak taková akce vypadá? Jde hlavně o ono CON, to vzniklo z anglického convention, tedy setkání. To je hlavní náplň – sblížit fanoušky z celé republiky a připravit jim příjemné prostředí k jejich diskusím nejen o fantastické literatuře. Pochopitelně akce nabízejí desítky, někdy i stovky hodin přednášek (od těch velmi odborných až po humoristicky laděné vyprávěnky k oblíbeným knihám), kvízů, workshopů (těch o psaní, o šermu – šermířská skupina bude k dispozici všem návštěvníkům – i dalších možných i nemožných), promítání žánrových filmů (letos proběhne přehlídka v neratovickém kině).

Všechno zajímavé se stane tento víkend.

Oficiální stránky akce.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse