PH

Petra Hesová

Clara Törnvall v rozhovoru přibližuje svou knihu „Autistky. O ženách na spektru“ i svou vlastní zkušenost. Je diagnóza úleva, nebo problém? V čem může být frustrující kontakt s neurotypiky a jak si vzájemně lépe porozumět?

Kniha Thank You for Your Service od držitele Pulitzerovy cenu Davida Finkela zaznamenává beletrizovanou formou osudy skutečných veteránů války v Iráku. Zachycuje, jak problematické je pro ně zapojit se zpátky do běžného života, přičemž nejhůř na tom možná nejsou ti, kteří utrpěli nějaké fyzické zranění, ale ti, jejichž rány nejsou vidět.

Zápletka knihy Žena z horního patra by se dala shrnout do několika lakonických vět. Učitelka Nora Eldridgeová, jež se pomalu blíží střednímu věku, se ohlédne za svým životem a nezbývá jí, než konstatovat, že se věci zdaleka nevyvíjejí tak, jak si představovala. A její reakce je jednoznačná: cítí zlobu, zklamání, zneuznanost a hněv.

V českém překladu (jehož se obdivuhodně zhostila Lýdie Kárníková) zmizel z názvu románu Karen Russellové Swamplandia! vykřičník. Česky tak vychází Swamplandie, která si, doufejme, i bez vykřičníků najde své publikum, protože pozornost si jednoznačně zaslouží.

Jestliže první díl série Velké století představuje jakýsi technologický úvod a ideově se zaměřuje na lidské okouzlení vědeckým pokrokem, následující Norský dandy přichází s osobitým přehledem dějin umění a filozofie.