Deadpoolův přehláškovaný mišmaš
Duggan, Gerry: Deadpool

Deadpoolův přehláškovaný mišmaš

Neortodoxní superhrdina Deadpool se v českém prostředí představuje hned dvakrát: v hollywoodském blockbusteru a v původním komiksovém médiu. Jeho první komiksový svazek se vyznačuje vysokou koncentrací potřeštěných zápletek, mícháním různých komiksových světů a nekonečnou řadou popkulturních odkazů. Ale je tam toho všeho až moc.

Jen málo lidí donedávna vědělo, kdo je to Tim Miller. Kromě několika krátkometrážních snímků měl na kontě především úvodní sekvence k různým počítačovým hrám a filmům, přičemž patrně nejznámější je asi ta ke snímku Muži, kteří nenávidí ženy. Stačil však jeden celovečerní film věnovaný Deadpoolovi, antihrdinovi ze stáje Marvel, aby se z Millera rázem stal uctívaný režisér a pro mnohé obrovská naděje do budoucna. To však hlavní postavě, užvaněnému žoldákovi s dvojicí katan, vůbec nebrání v tom, aby se do něj hned v úvodních titulcích navážel.

Právě Deadpoolova interakce s divákem napovídá, v čem spočívá jinakost tohoto (anti)superhrdinského filmu: je si moc dobře vědom sám sebe. Ryan Reynolds (komiksoví fanoušci ho budou znát především z X-Men Origins: Wolverine a z rozpačitého Green Lanterna) v hlavní roli neustále pomrkává na diváka, boří nejen čtvrtou stěnu, utahuje si z dalších postav marvelovského vesmíru a všelijak komentuje vývoj děje. Deadpoolovy metatendence byly jasně zřetelné už ve skvěle promyšlené reklamní kampani, která se stala nedílnou součástí filmu a zasáhla mimo jiné především „nerdy“ z webů jako Reddit nebo 9gag.

Přes to přese všechno je Deadpoolův origin z velké části celkem obyčejná romantická historka, na níž jsou nabalené hektolitry krve, choreograficky mistrné bojové scény a potměšilé hlášky: protagonista najde svoji životní lásku, požádá ji o ruku, objeví se u něj smrtelná choroba, podstoupí experimentální léčbu a po zbytek stopáže se mstí a sbírá odvahu k tomu, aby snoubence ukázal svůj znetvořený obličej, vypadající jako „avokádo, které si to rozdalo se starším, ještě nechutnějším avokádem“. Děj má nicméně spád a poměr hlášek vtipných k těm jalovým je divácky vděčný. To bohužel neplatí v případě prvního českého překladu Deadpoolových komiksových dobrodružství v samostatném svazku s podtitulem Drákulova výzva, jenž takřka současně s filmem vyšel v nakladatelství Crew.

Ale popořádku: Drákulova výzva patří do řady, již má na svědomí autorská dvojice Gerry DugganBrian Posehn (druhý jmenovaný bude mnoha čtenářům známý jako hudebník, herec a komik, který se mimo jiné několikrát objevil i v sitcomu Teorie Velkého třesku). Jejich pojetí Deadpoola se už od počátku vyznačuje vysokou koncentrací potřeštěných zápletek, mícháním různých komiksových světů a nekonečnou řadou popkulturních odkazů.

Není tedy zas až tak překvapivé, že příběh se točí okolo samotného Drákuly, který se z politických důvodů rozhodne oženit se sukubí královnou nemrtvých Shiklah. Tu je však třeba teprve najít a přivést, pročež si pán upírů pro tuto misi najme nejschopnějšího a nejméně vhodného adepta – Deadpoola. S ním přichází celá řada trablů, zběsilé honičky po několika evropských metropolích a největší zádrhel spočívající v tom, že mezi ním a Shiklah přeskočí jiskra.

Exploze absurdních situací je však po nějaké době trochu úmorná a na mysl přichází, že autoři se pokoušejí bavit publikum za každou cenu. Jistě, na připitomělé hlášky má Deadpool monopol, ale někdy jich je až příliš. To zamrzí obzvlášť v akčních pasážích, které nakreslili převážně Reilly BrownScott Koblish. Jejich plynulé, někdy až filmové ztvárnění nepřirozeně narušují vynucené průpovídky a nezachrání to ani obstojný – ač z povahy českého jazyka mírně významově posunutý – překlad Darka Šmída.

Příběh je až příliš přímočarý a slouží výhradně jako podklad pro bojové scény a camea různých mytologických a komiksových postav. Kupříkladu mopedová honička s Mínótaurem je sice k popukání, ale když se takových bizarních scén navrší několik, aniž by měly jakýkoli výraznější význam pro děj, nejde je dost dobře všechny strávit. Bylo by mnohem příjemnější, kdybychom se místo epizodních roliček Bladea či agenta Hydry Boba dočkali hlubšího rozvedení postav s velkým potenciálem, například Shiklah.

Nakladatelství Crew s Drákulovou výzvou zvolilo jistotu – jde o jednoduše stravitelnou historku, pro jejíž čtení není potřeba znalost předchozího děje či mnoha Deadpoolových reálií. Je to oddechová jednohubka, které by ovšem prospělo zjednodušení přeplácaného děje. Přesto má dle prodejních žebříčků u českých čtenářů úspěch a Crew již zakoupila práva na první dva díly série, Mrtvé prezidentyLovce duší. Vydat se je pravděpodobně bude snažit co nejdřív, takže se snad brzy přesvědčíme, že jeden z nejzajímavějších současných superhrdinů vystupuje i v lepších příbězích.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatelé:

Kniha:

Gerry Duggan, Brian Posehn: Deadpool. Drákulova výzva. Přel. Darek Šmíd, Crew, Praha, 2016, 200 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

50%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse