O době, kdy Ukrajina získala svobodu
Andruchovyč, Jurij: Moskoviáda (in HN)

O době, kdy Ukrajina získala svobodu

Moskoviáda ukrajinského spisovatele Jurije Andruchovyče je znovu aktuální. Bohužel. Na začátku 90. let minulého století, kdy novela původně vyšla, Ukrajina s euforií prožívala nabytou samostatnost. Teď se ukazuje, že skutečnou nezávislost si ještě nevybojovala. Andruchovyčova nejznámější kniha nyní vyšla také v českém překladu.

Hrdinou Moskoviády je ukrajinský buditel, který ale prahne hlavně po vlastní slávě. A navíc ustavičně podléhá nízkým pudům. Cestou na redakční schůzku nezávislých ukrajinských novin se mu do cesty staví mluvkové, kterým nedokáže říct ne, stejně jako rozličným femme fatale a lahvím alkoholu. Čím větší má hladinku, tím hlouběji v Moskvě klesá: od podzemních prostor obchodního domu Dětský svět přes tajnou linku metra až po bunkr, v němž se připravuje spiknutí proti rozdělení Sovětského svazu.

Zábavná, zdánlivě „na první dobrou“ psaná kniha je důmyslnou parafrází Odyssey a orfeovského mýtu. Zpětně viděno do sebe částečky příběhu, v němž se v groteskní nadsázce všechno rozpadá, potápí a ničí, zapadají jako dílky puzzle. A slouží coby „důkazní materiál“ politicky angažovanému závěru.

Andruchovyčovým poselstvím je, že Sovětský svaz spoutal v obří moloch nesvazatelné. V SSSR nic nefungovalo, proto se zákonitě musel rozpadnout. I když se to tehdy leckomu nelíbilo. Jak se ukazuje, zůstalo dost těch, kterým se to nelíbí dosud.

Andruchovyčovo apokalyptické líčení Moskvy konce 80. a začátku 90. let se podobá horečnatému popisu Prahy v prvním románu Jáchyma Topola Sestra. S Topolem, ale například i s polským autorem Andrzejem Stasiukem, kterému v češtině vyšlo už několik knih, spojuje Andruchovyče podobný styl i kariéra, kterou tito východoevropští literáti udělali na Západě po pádu železné opony. A ještě jedno je pro tuto generaci příznačné: byla by ráda, kdyby se jejím příslušníkům přestalo říkat „východoevropští literáti“. Oni sami se cítí být Středoevropany. S Východem totiž mají dost špatných zkušeností.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Miroslav TomekAlexej Sevruk, Fra, Praha, 2015, 232 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse