Můj ty (Drndi)tondo, to kuře mluví!
Roher, Michael: Babička, Kuře a Drnditonda

Můj ty (Drndi)tondo, to kuře mluví!

„Botswana! Reykjavík! Kašperky!“ vykřikuje malý Drnditonda v rozčilení tajuplná toponyma vyčtená z atlasu světa. „Koza Líza trousí bobky, skladatel si špiní botky,“ veršuje Kuře, když zrovna neproměňuje pana Sedláčka v polévkovou nudli či neomdlévá z akutního nedostatku cukru v krvi. A babička? Vaří, peče, maže chleby se salámem a šnorchluje na kurzu potápění. S touhle povedenou trojicí se nudit nejspíš nebudete.

V záplavě esteticky výjimečných knih výběrových nakladatelství a vizuálně útočného, často nevkusného mainstreamu představuje tato útlá knížka sešitového vzhledu jakýsi nenápadný průměr. Neurazí, ale na první pohled asi ani nezaujme. Možná je to i podivnou barvou desek, které jsou hnědé jako…, jako…, třeba jako slepice, když už budeme hovořit o drůbeži.

Kuře je hlavním tahounem příběhu, který vlastně žádným uceleným příběhem není. Jednotlivé kapitoly fungují jako samostatné povídky – dadaistické mikropříběhy ze života babičky Voňavkové, malého Tondy aka Drnditondy a Kuřete, Tondova opeřeného a pěkně vykutáleného společníka.

Kuře si vůbec vyžaduje důkladnější rozbor. Zpočátku není úplně jasné, jestli jde o personifikovanou hračku, či skutečného jedince druhu kur domácí, který (doslovně věrný svému druhovému označení) obývá místo dvorku domácnost Voňavkových v Písařské ulici č. 15. Trochu světla do tajemství kuřete jménem Kuře vnese kapitola Báječné nalezeniny. Odhalíme, že Kuře bylo před třemi lety nalezeno vypelichané a promrzlé v bedničce před domem a původně mělo skončit na farmě pana Sedláčka mezi ostatním zvířectvem, jenže pak se do záležitosti vložil tehdy pětiletý Tonda. Tato nestárnoucí mluvící drůbež je nesmělému chlapci vším. Vším, čeho je zapotřebí. Kamarádem, zastáncem, bavičem, motivárotem, duchovním vůdcem, parťákem v dobrodružstvích, svůdcem ke kulišárnám a nechtěným dohazovačem. Nenápadně zaplňuje i prostor, jenž by měl logicky patřit Tondovým rodičům, kteří v příběhu bez vysvětlení chybí.

V knížce zůstává nedořečených míst víc. To není nutně na závadu. Dětská fantazie je bezbřehá. Dětskému čtenáři proto nejspíš nepřítomnost Tondových rodičů nebude vrtat hlavou víc než problematika „decukrování“ či rodinné konstelace Yettiho a Yuttiho, ale předem nezávidím tomu, koho bude jeho malý rozumbrada „grilovat“ všetečnými dotazy, protože autor mu v tomto případě žádné záchranné lano nehodí…

Po krátké předmluvě, která představí skromnou galerii hrdinů, vpadneme doslova přímo do víru dění: „Z cesty, Drnditondo!“ vyhrkne na prvním řádku první kapitoly Kuře a my jsme bez okolků vrženi do světa mluvícího kuřecího pábitele. Někdo si na jeho styl bude muset zvykat, jinému možná sedne od počátku. Mě jeho „můj malý/milý Tondo/Drnditondo“ lehce iritovalo, posléze jsem se však přistihla, že svého syna bezděčně oslovuji Drnditondo, a to bylo neklamné znamení, že se mi kuřecí baron Prášil přece jen dostal pod kůži.

Podobně náhlý jako začátek je i konec knížky. Uprostřed narozeninovo-nalezeninové párty, jako když někdo vypne CD přehrávač. Třeba se čtenáři dočkají pokračování? Otevřená povídková forma by si o to přímo říkala.

Knihu rakouského autora Michaela Rohera do češtiny převedl na první pohled překvapivě rozsáhlý kolektiv překladatelek. Z úvodní tiráže se dočteme, že se jedná o společný univerzitní projekt studentek translatologie pod vedením zkušeného překladatele Tomáše Dimtera. Nutno říci, že jde o projekt úspěšný, roztříštěností překlad nijak netrpí. Napomohla tomu určitě i vhodně vybraná kniha – deset kapitol si jistě osm překladatelek snadno rozebralo, „vymazlilo“ a pak společně „doladilo“.

Kniha je určena čtenářům od 8 let.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Anna Hornofová, Zuzana Hřebcová, Eliška Chmelařová, Anna Jirásková, Barbora Kukrechtová, Petra Nováková, Radka Nováková, Kristýna Wanková. Mladá fronta, Praha, 2014, 120 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

60%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Jana Petrásková,

Dobrý den potřebuji nějaké krátké shrnutí knihy babička ,kuře a Drnditonda. Já to nějak nemůžu dát dohromady. Děkuji a přeji hezký zbytek dne