Rychleji a zběsileji
Sonoda, Keniči: Gunsmith Cats

Rychleji a zběsileji

Obrovská porce přestřelek, automobilových honiček a explozí, k tomu erotično s dívkami teprve na hranici dospělosti. A špetka lehkého humoru. To je obsah série, která si již ve světě získala kultovní status.

Manga komiksy se na českém knižním trhu začaly ve větší míře objevovat až v roce 2008, kdy nakladatelství Zoner Press publikovalo tituly Dveře chaosu a Temné metro. Následně se vydávání mangy chopili i další, přičemž šlo většinou o nevelké tituly. To se změnilo roku 2011, kdy se nakladatelství Crew ujalo vydávání často velice rozsáhlých sérií mangy. K českému čtenáři se tak dostaly a stále dostávají překlady slavných ság jako Naruto, Bleach, Gantz, Death Note či Útok titánů. Čerstvě k nim přibyla i benzínem a střelným prachem čpící akční jízda Gunsmith Cats, jejímž autorem je klasik žánru Keniči Sonoda.

Hned na začátku je třeba vyjasnit si několik věcí. Gunsmith Cats spadají do škatulky seinen mangy, tedy mangy určené primárně mužskému publiku zhruba mezi osmnácti až třiceti lety (ženská varianta se nazývá džosei manga). V komiksu tak kromě aut a zbraní není nouze o velká ňadra a nadzdvihnuté sukně, podobně jako v západní tradici zobrazování pin-up girls. Čtenář, jenž bude ke Gunsmith Cats přistupovat s náročnějšími očekáváními, bude hořce zklamán, ba přímo zděšen – existenciální starosti roztomilých a sexuálně žádoucích hrdinek končí u otázky, jaký typ střeliva zvolit pro své vražedné zbraně.

Pro leckoho může být šokující i věk obou protagonistek: Irene Rally Vincentové je devatenáct let, a Minnie May Hopkinsové dokonce sedmnáct. Společně vedou pololegální obchod se zbraněmi, střelivem a výbušninami, navíc jsou to jedny z nejžádanějších lovkyň lidí v Chicagu. Rally se specializuje na střelné zbraně a je výborná řidička, Minnie zase zbožňuje výbušniny. Je jasné, že jejich obsesivní zájmy jsou obsesivními zájmy samotného Sonody, protože dalece přesahují rámec pouhých atributů jednotlivých postav. Takřka v každé z šestnácti kapitol se setkáme s novou palnou zbraní, výbušninou či vozidlem, jejichž vlastnosti a původ jsou často rozváděny v poznámkách u samotných políček příběhu, takže se některé scény přelévají v drobná encyklopedická štípnutí a zpět. Našince může potěšit i Sonodova posedlost pistolí CZ 75, zbraní z produkce České zbrojovky Uherský Brod, jíž věnuje nemalý prostor.

U prvního ze čtyř plánovaných objemných svazků Gunsmith Cats nepředstavují jednotlivé kapitoly navzájem zaměnitelné ostrůvky pevniny v záplavě kulek a výbuchů. Děj se v nich odvíjí chronologicky a utváří ho především honba za padouchy toho největšího kalibru, jichž se nejde zbavit jen tak na pár stránkách. Rally a Minnie jdou vytrvale po krku skrz naskrz zkaženým gangsterům a dealerům drog a je jasné, že poteče krev. Příběh není kdovíjak sofistikovaný a zápletky se pohybují na škále mezi stupni „nepravděpodobné“ až „šílené“, přesto však neurážejí čtenářovu inteligenci. Sonoda vědomě pracuje s efektní hyperbolou, jež je typická pro kvalitní akční žánr, a skýtá tak především napínavou zábavu s rychle a hladce plynoucím scénářem.

Je fakt, že občas je té rychlosti až moc a pár „záběrů“ se propadá do zmatečnosti. Takových je však málo, tudíž zkoumat, kdo na koho vystřelil a kam se poté vlastně přesunul, naštěstí není nutné zas tak často.

Ožehavějším problémem je Sonodovo vyobrazení žen. Na jedné straně je prezentuje jako silné osobnosti, které si jdou stůj co stůj za svým, na straně druhé je beze studu objektivizuje a zcela samozřejmě jim přisuzuje pudy, iracionální vzplanutí a z nich vyplývající slabosti, které se u postav mužských v takové míře ani zdaleka nevyskytují. Gunsmith Cats většinou balancují na hranici soft erotiky a jen výjimečně ji překračují (viz explicitní scéna orálního sexu, jež byla v americkém vydání s autorovým souhlasem vyškrtnuta), několikrát však na stránkách probleskne poněkud nezdravá fascinace až příliš mladým dívčím tělem. Ale opět: genderově korektní bojovnice za práva žen v co nejvíce zahalujících rolácích by v tomto žánru čekal asi málokdo. Jde především o akci, která se v díle nachází v obrovské koncentraci především díky tomu, že Sonoda výborně zvládl zachytit fyziku vysokorychlostních dějů. Jak se píše v nakladatelské anotaci, své opus magnum publikoval od roku 1991, tedy o deset let dříve, než šla do distribuce filmová série Rychle a zběsile, jež se kdekomu ve spojitosti s Gunsmith Cats vybaví. Sám autor ve vícero rozhovorech zmínil, že má v oblibě spíš starší hollywoodské filmy jako Francouzská spojka nebo Bratři Bluesovi. Přesně v duchu těchto snímků nabízí obrovskou porci přestřelek, automobilových honiček, explozí a špetku lehkého humoru k tomu – nic víc, nic míň.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Anna Křivánková, Crew, Praha, 2015, 458 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse